Kladdkaka med chokladkräm och hasselnötter

Kladdkaka är verkligen ett av de bakverk som man kan variera i oändlighet. Man kan också välja att endast göra en enkel kladdkaka och servera vispgrädde till – eller toppa med kräm/frosting/grädde och bär/frukt/nötter/godis. Det blir liksom så festligt som du gör det till! En kladdkaka kan enkelt ersätta en tårta om du inte vill hålla på med flera lager bottnar. Som de säger; bara fantasin sätter gränserna!

Du behöver:

Kladdkaka:
150 g smör
50 g mjölkchoklad
2 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm flingsalt
2 dl vetemjöl
2 ägg

Chokladkräm:
50 g mjölkchoklad
150 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
1 msk kakao

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 180°C.
2 – Kladdkaka: Klä en springform med bakplåtspapper.
3 – Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Hacka ner chokladen i bitar och låt den sedan smälta med i smöret.
4 – För att minska på disken så kan du blanda ner alla resterande ingredienser i samma kastrull. Blanda i strösocker, kakao, vaniljsocker och flingsalt. Rör ner äggen, ett i taget och sikta till sist ner vetemjölet.
5 – Häll smeten i springformen och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan ska vara kladdig i mitten och fast runtom. Låt sedan svalna helt och ställ in i kylskåp (gärna i ett dygn, om du har möjlighet).
6 – Chokladkräm: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt sedan svalna något. Vispa ihop smör, florsocker och kakao. Tillsätt den smälta chokladen och rör runt till en fluffig kräm.
7 – Bre eller spritsa krämen på den kalla kladdkakan. Toppa med hackade hasselnötter.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *