Lussekatter

20 november och hög tid att publicera ett recept på klassiska lussekatter. Jag har såklart även gjort några andra varianter av dessa, men först kommer här ett recept på helt vanliga, härligt saftiga och luftiga, juliga lussekatter. Eller om man hellre vill kalla dem för saffransbullar. Oavsett namn så är det väldigt gott med detta sötebröd tycker jag!

Till ca 35 små eller 20 stora lussekatter behöver du:

Deg:
25 g jäst (den röda, för söta degar)
2,5 dl kall mjölk
1 g saffran
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vit sirap
1 nypa salt
100 g rumsvarmt smör (tips: hyvla smöret för att få det rumsvarmt på ett kick)
8-10 dl vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg
Russin

• Torra russin drar åt sig mycket vätska. Om man använder dem som de är så drar de fukt ifrån bullarna och kan göra dem torra. Blötlägg istället russinen i kallt vatten i ca 2 timmar (medan degen jäser) innan du använder dem som topping.

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Mortla saffran ihop med strösocker och vaniljsocker innan du blandar i det i degspadet. Rör sedan i resterande ingredienserna till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad. (Testa att dra ut degen tunt. Om den fortfarande håller ihop så har glutentrådarna aktiverats och degen är färdigknådad. Om degen lätt går sönder när du drar i den så får du knåda mer.)
Låt vila ca 10 min i bunken.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel. Dela rektangeln i två delar, skär på långsidan. Välj sedan om du vill göra små eller stora lussekatter. Skär de båda rektanglarna i remsor i önskad bredd. (Jag gjorde många små och skar då remsor i 1,5 cm). 
3 – Gör sedan en rektangel i taget. Rulla remsorna till mitten. Vänd sedan på dem och rulla från andra hållet till de möts på mitten. På så sätt får du jämna och fina lussekatter. Fortsätt likadant med den andra rektangeln.
4 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i ca 2 timmar. Blötlägg russinen.
5 – Sätt ugnen på 225°C.
6 – Tryck ner 2 russin i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 6-9 min (beroende på bullarnas storlek) tills de är gyllenbruna.