Nattjästa minibaguetter

Här är ett nattjäst bröd som får jäsa i kylskåp över natten. På morgonen behöver du bara ta ut degen, låta den ”vakna till” i ca 30 minuter och sedan grädda. Har man småbarn hemma, som jag, så är detta ett tidseffektivt sätt att baka bröd. Ät till frukost och lägg resten i frysen. Hemmagjort bröd håller inte lika länge som köpebröd så det bästa är att lägga in i frysen och ta fram efter hand.

Dessa minibaguetter är en favorit hos alla (vuxna, småbarn och tonåringar) här hemma. De innehåller mestadels vetemjöl, men jag har även blandat i lite kruskakli (funkar också med vetekli eller havrekli) för att få lite extra fiber till brödet. Barnen märker ingen skillnad och alla blir glada!

Du behöver följande till 16 st minibaguetter:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 tsk flingsalt
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
1 dl kruskakli
12-14 dl vetemjöl

Gör så här:
1 –
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2 – Tillsätt flingsalt, rapsolja, honung, kruskakli och sist vetemjölet. Börja med 12 dl så att du inte tar för mycket mjöl i förhållande till vad som behövs. Degen ska vara lite kladdig.
3 – Knåda ihop degen och ställ in bunken i kylskåp, täckt med plastfolie, över natten (ca 8-10 timmar).
4 – På morgonen sätter du ugnen på 225°C.
5 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Knåda inte. Det har bildats luft i brödet under jäsningen och detta vill vi behålla. Dela därför bara degen i 2 delar, utan att arbeta med den mer än du behöver.
6 – Dela sedan varje del i 8 delar/rektanglar/rullar till minibaguetter.
7 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. De ska bli gyllenbruna.


2 kommentarer på “Nattjästa minibaguetter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *