Sötsyrlig påskbakelse (glutenfri)

Ibland skapar jag ett bakverk som jag blir lite extra stolt över. Helt ärligt så kan ju inte alla mina recept vara mina favoriter. Några blir lite extra bra! Detta är ett av dem. Jag blev så nöjd när jag fick till denna påskbakelse. Och den går så klart att äta även när det inte är påsk.

Bakelsen består av mandelmarängbottnar, en hemmagjord (plättlätt att göra!) syrlig limecurd, påskgul vispgrädde och ett sött marsipantäcke. Åh det skulle vara så roligt om ni bakar denna!

Till 6 st stora bakelser behöver du:

Mandelmarängbotten:
5 äggvitor
3 dl florsocker
1 tsk maizena
130 g sötmandel

Limecurd:
4 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl
Saft och rinrivet skal från 2 lime

Topping/dekor:
2,5 dl vispgrädde
Några droppar gul livsmedelsfärg
300 g vit marsipan
Lite florsocker
Dragéägg

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 180°C. Mixa sötmandel till ett fint smul/mjöl.
2 – Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast vitt fluff. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt konstant vispning. Vispa ytterligare i 3-4 minuter. Tillsätt maizena och mandelsmul och rör ihop en slät maräng. Klicka/spritsa ut 12 st rundlar på en bakplåtsklädd plåt.
3 – Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
4 – Limecurd: Skölj och riv det yttersta skalet på limen. Pressa ur saften. Blanda ihop lime med äggulor och strösocker i en kastrull. Sikta ner potatismjölet. Låt sjuda upp under omrörning tills curden tjocknar. Ta från plattan, häll över i en skål och låt svalna.
5 – Topping: Vispa upp grädde med några droppar gul färg. Dela marsipanen i 6 lika stora delar och kavla ut dem tunt. Strö lite florsocker på marsipanen för att lättare kavla ut den.
6 – Montering: Lägg ut 6 st bottnar. Bre på limecurd och lägg på nästa botten. Spackla alla bakelser med grädde så att marängen täcks. Toppa med den kavlade marsipanen, dragéägg och pudra över lite florsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *