Sirapssnurror på rågsikt

Samarbete med Berte Qvarn.

I helgen när vi skulle äta frukost så hade vi slut på hembakat bröd (för första gången på länge). Både jag och Henrik var sugna på bröd till kaffet så vi tog en varsin brödskiva av ”köpebröd”. Det kändes så tråkigt! Igår kväll satte jag därför en deg i kylskåp över natten, som jag fick glädjen att baka av nu på morgonen. Jag behöver eventuellt finslipa lite på det så receptet kommer om någon vecka.

Idag får ni istället njuta av detta fantastiskt brytbröd; sirapssnurror på rågsikt från Berte Qvarn. Brödet består av 12 stycken delar, som du snurrar likt bullar och sedan låter jäsa ihop i en rund pajform. Det gör att brödet blir både vackert, saftigt och praktiskt.

Du behöver:
50 g jäst
5 dl kallt vatten
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
70 g (2 dl) havregryn
770 g (14 dl) rågsikt från Berte Qvarn

+ havregryn att toppa med

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser, sist rågsikt. Har du en köksassistent så kan du med fördel använda den och arbeta ihop degen i 10 minuter.
I annat fall kan du knåda för hand. Knåda tills degen känns elastisk.
2 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och låt vila under handduk i 10 minuter.
3 – Platta ut degen försiktigt med handlovarna till en rektangel. Skär rektangeln i 12 st remsor. Tvinna och snurra remsorna (likt när du snurrar kanelbullar). Lägg dem nästan intill varandra (ca 1 cm avstånd i mellan) i en stor pajform. Låt jäsa under handduk till dubbel storlek, det tar ca 1,5 timme.
4 – Sätt ugnen på 230°C. Pensla snurrorna med vatten och toppa med havregryn.
5 – Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna innan du lyfter ut dem från pajformen. (Pajformen gör att snurrorna håller formen och ger ett fint brytbröd vid servering).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *