Gifflar med hasselnötskräm

Detta blir första gången som jag delar med mig av ett recept på gifflar. Det är i stort sett samma princip som vi andra sötebröd, förutom att de viks på ett annat sätt. Alla recept på ”vanliga” bullar kan du enkelt göra om till gifflar. Grunddegen är densamma men sen får du justera mängden fyllning eftersom det inte rymmer lika mycket fyllning i gifflarna (smaken av fyllning blir dock lika bra). Varför inte baka dessa nu till helgen?

Till 38 st gifflar behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
200 g rumstempererat smör
1 kg (16-17 dl) vetemjöl

Fyllning:
100 g hasselnötskärnor
50 g rumstempererat smör
1,5 msk marsanpulver (eller vaniljsocker)
1 dl florsocker
1 äggvita

Pensling: 
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Mixa hasselnötter i en hushållsmixer till ett fint smul/mjöl. Vispa ihop med resterande ingredienser till fyllningen. Låt stå framme.
2 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken till ca 30°C, häll i bunken och rör runt till jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser till degen.
3 – Knåda ihop degen i maskin i 10 minuter eller dubbelt så länge för hand. Degen ska kännas elastisk när den är klar. Låt vila i bunken i 10 minuter.
4 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor kvadrat. Skär varje kvadrat i 9 mindre kvadrater, som du sedan delar på mitten till 18 trianglar.
5 – Klicka ut lite fyllning mitt på varje triangel (enklast är att spritsa ut).

Vik så här: Lägg triangeln med spetsen uppåt. Vik in de nedersta spetsarna mot mitten. Vik ner den översta spetsen och dra den runt så att spetsen kommer under det lilla paketet/giffeln. 

6 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i ca 1,5 timme.
7 –
Sätt ugnen på 225°C.
8 – Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 7-9 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *