Nattjästa morgonbröd på mjölk

Alltså det här med kladdiga och lösa degar som man bara rör ihop är mina nya favoriter. De får en sån häftig och smakrik karaktär och kräver minimalt med tid. Ja, nattjästa bröd vet ni ju redan att jag tycker om, men att dessutom slippa knåda är nästan för bra. Prova vettja!

Du behöver:
10 g jäst
5 dl kall mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
180 g (3 dl) grahamsmjöl
420 g (7 dl) vetemjöl special

Gör så här:
1 – Kväll: Lös upp jästen i den kalla mjölken i en bunke. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör ihop en lös och kladdig deg med en träslev (den ska verkligen vara lös). Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåp i 8-9 timmar.
2 – Morgon: Ta fram bunken och låt den stå framme i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
3 – Sätt ugnen på 225°C.
4 – Stjälp ut den lösa degen på ett väl mjölat bakbord. Använd förslagsvis en smörkniv eller slickepott för att få ut degen ur bunken. Ta fram en degskrapa (eller liknande), doppa i mjöl och dela degen i 14-16 st lika stora delar (ungefär kvadratiska). Använd en stekspade och lyft över till en bakplåtsklädd plåt.
5 – Toppa med lite vetemjöl och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

2 svar på “Nattjästa morgonbröd på mjölk”

  1. Hej jag blir så inspirerad av ditt nattjästa bröd🤗 nu till min fråga. Tror du jag kan frysa bröden Innan de ska gräddas och bara ta ut och grädda de antal vi vill ha. Det är ju så gott med nygräddst bröd. Tänker att jag kan ta upp och ställa i kylen över natten och sedan grädda på morgonen 🤔🤔🤔 vad tror du?

  2. Hej Laila! Åh vad roligt att höra att du blir inspirerad! 🙂
    Jag har inte testat själv att frysa in ogräddade bröd, men jag sett flera andra som gjort. Jag kan dock inte ge ett direkt svar på mängden jäst som behövs vid nedfrysning. Om jag hade fryst in dessa bröd ogräddade och låtit dem tina/jäsa upp i kylskåp över natten så hade jag ökat mängden jäst till 25 g. I övrigt hade jag gjort enligt receptet. Ogräddade bröd håller sig ca 1-2 månader i frysen.
    Meddela gärna hur det går! 🙂

Kommentarer är stängda.