Marsipantårta med limecurd och vit chokladmousse

Här kommer ett recept på en lite syrligare tårta. Med en fyllning på härlig limecurd blir den här tårtan somrig och frisk. Mitt recept på luftiga sockerkaksbottnar är väl beprövat och nästan alltid det jag använder till mina ljusa tårtbottnar. Det blir alltid bra och det är lätt att dela upp bottnen i olika lager. Sen är alla ugnar olika och min tidsangivelse passar för min ugn, men ha lite koll efter 25 minuter och se hur det ser ut. Känn också med en sticka när du ska avgöra om tårtbottnen är klar, stickan ska då vara torr. Lycka till och trevlig söndag på er! ♥

Du behöver:

Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Limecurd:
4 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl
Finrivet skal från 2 lime
Saft från 1 lime

Vit chokladmousse:
185 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde

Gräddfluff:
2,5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker
150 g philadelphia
1 msk vaniljsocker
Gul livsmedelsfärg

Dekor:
200 g grön marsipan

Gör så här:
1 – Vit chokladmousse: Lägg vit choklad och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud ihop tills chokladen har smält, koka inte. Låt svalna och ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa sedan upp till fast fluff.
2 – Botten: Sätt ugnen på 175˚C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
3 – Vispa ägg och socker med elvisp i 7 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda ihop ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min. Låt svalna helt.
4 – Limecurd: Skölj och riv det yttersta skalet på limen. Pressa ur saften. Blanda ihop lime med äggulor och strösocker i en kastrull. Sikta ner potatismjölet. Låt sjuda upp, ej koka, under omrörning tills curden tjocknar. Ta från plattan, häll över i en kall skål och låt svalna.
5 – Gräddfluff: Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till ett fast fluff.

6 – Montering del 1: Dela din tårtbotten i 3 anslag (namn för olika delar av en tårtbotten). Lägg den tjockaste delen längst ner. Bre på limecurden. Lägg på nästa anslag och bre på den uppvispade vita chokladmoussen. Avsluta med sista anslaget och spackla hela tårtan med gräddfluffet. Sätt in tårtan i kylskåp medan du kavlar marsipanen.
7 – Marsipan: Strö lite florsocker på bakbordet. Kavla ut marsipanen genom att trycka lätt med kaveln. Vänd på marsipanen ofta så att den inte fastnar i underlaget. Du kan också strö lite florsocker på kaveln och på dina händer. Se till att kavla tunt och med marginal så marsipanen är större än tårtan och kan täcka kanterna. (Marsipan, av bra kvalitet, är tålig så var inte rädd för att kavla tunt.)
8 – Montering del 2: Ta ut tårtan från kylskåpet. Lägg upp det tunna marsipanlocket på dina underarmar och lägg den över tårtan. Tryck försiktigt ner den längs kanterna genom att dra lite lätt i den och försöka sträcka ut den för att undvika veck. Skär bort överflödig marsipan. Häll det resterande gräddfluffet i en spritspåse med stängd stjärntyll och spritsa rosor i en ring på tårtan. Pudra med lite florsocker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *