Nattjästa solskensbullar

Jag har länge velat hitta ett sätt att baka bullar över natten, dvs att degen jäser över natten och sedan är redo att bakas ut på morgonen. Nu har jag äntligen fått ihop ett sådant recept som är både saftigt, enkelt och jättegott! Nämligen nattjästa solskensbullar. Sockerdoppade runda bullar, fyllda med vaniljkräm. Vaniljkrämen gör du också med fördel kvällen innan. Målet är nu att ta fram recept på andra typer av sötebröd som också funkar att nattjäsas. För er som har följt mig ett tag så vet ni att jag förespråkar nattjäsning. Hoppas ni gillar receptet!

Till 20 st bullar behöver du:

Deg:
50 g jäst
4 dl kall mjölk
1 dl solrosolja
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
720 g (12 dl) vetemjöl special

Fyllning:
0,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
10 gram smör
2 äggulor
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Pensling & garnering:
1 ägg
Smält smör
Strösocker

Gör så här:
1 – Kväll, deg: Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en deg. Den ska vara kladdig och du behöver inte knåda. Täck bunken med en kökshandduk och ställ in i kylskåp över natten, ca 8-9 timmar.
2 – Kväll, vaniljkräm: Tillsätt alla ingredienser, utom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp under omrörning tills den tjocknar, ej koka. Häll över i en kall skål och rör i vaniljsockret. Låt svalna, täck med plastfolie intill krämen och ställ in i kylskåp.
3 – Morgon: Stjälp ut den kalla degen på mjölat bakbord. Platta till försiktigt med handen och dela upp den i 20 delar. Forma delarna till bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under kökshandduk i ca 1 timme (till dubbel storlek).
4 – Sätt ugnen på 225°C.
5 – Häll upp vaniljkrämen i en spritspåse. Klipp ett hål (eller använd en tyll), sätt spritsen försiktigt i bullen och spritsa ner krämen samtidigt som du drar spritsen uppåt.
6 – Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna. Smält lite smör och pensla på bullarna. Doppa i strösocker. 

Tips: De bullar du ska frysa in kan du vänta med att sockerdoppa, sockret smälter i frysen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *