Kanelbullevariant i långpanna

Grattis Sverige på nationaldagen! Jag har inte haft någon direkt tradition på nationaldagen tidigare, men nu tänkte jag införa nationaldagsfika hemma hos oss. I senaste numret av Hallandsposten och Hallands Nyheter bjuder jag på några härliga desserter/fika med smak av svensk sommar. Du hittar dem också här på bloggen (Pinocchiobakelse, Somrig rulltårta och Rabarbercheesecake). Hos oss blir det rabarbercheesecake samt en kanelbullevariant i långpanna. För vad är egentligen mer svenskt än kanelbullar? Och det kan man ju äta året runt. Här delar jag med mig av ett nytt sätt att baka kanelbullar – nämligen i långpanna. Du behöver inte kavla eller forma bullar, utan det blir istället en hel långpanna med en jättekanelbulle som du sedan skär upp i bullar. Gott blir det också, såklart!

Du behöver:

Deg:
30 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk kanel
0,5 msk vaniljsocker
250 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
900 g (15 dl) vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 msk kanel

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Vispa smöret mjukt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman allt. Låt stå.
2 – Deg: Smula sönder jästen i en bunke. Värm upp mjölken till cirka 30°C, häll över jästen och rör runt. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen i 10 minuter i maskin (eller 15 minuter för hand). Degen innehåller mycket smör och lite mindre mjöl så den blir lite kladdig (vilket den ska vara!).
3 – Ta fram en långpanna/ugnsplåt, den största du har, mjöla lätt och stjälp ut degen. Tryck ut den med händerna till en stor rektangel.
4 – Bre på fyllning över hela degen. Vik över degen på mitten och tryck till den igen till en stor rektangel (nu hamnar fyllningen i mitten). Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 1 timme.
5 – Sätt ugnen på 200°C.
6 – Vik degen på mitten ett par gånger, för att få in fyllningen i fler lager. Platta till den ytterligare en gång med händerna. Pensla med 1 uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
7 – Grädda mitt i ugnen i 35-45 minuter, beroende på storlek på plåten. Degen är färdiggräddad vid en innertemperatur på 94°C.
8 – Låt svalna och skär i önskad storlek. Frys gärna in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *