Fenomenalt långpannebröd

Alltså, jag älskar att baka bröd! Och jag älskar att äta hembakat bröd! Pricken över i:et är när det dessutom i princip bakar sig själv. Just nu är jag inne på det här med att inte knåda degen (även om det också är trevligt). Och trots att jag har en bra köksassistent så går det även bra att baka bröd utan den. Detta fenomenala (ja, det är verkligen fenomenalt!) långpannebröd bakar, som det står, i en långpanna. Det räcker till många, går jättebra att frysa in i bitar och blir fluffigt och smakrikt. ♥  

Jag delade mitt bröd i 25 mindre bitar.

Du behöver:
25 g jäst
5 dl kall mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
120 g (2 dl) siktat dinkelmjöl
480 g (8 dl) vetemjöl

Lite neutral olja till formen

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen löses upp. Blanda i resterande ingredienser och rör med exempelvis en träslev tills allt är väl blandat. Degen kommer vara kladdig och du behöver inte knåda den.
2 – Pensla en långpanna (gärna med höga kanter) med neutral olja. Stjälp ut den lösa degen och platta till så den täcker det mesta av långpannan (den flyter ut lite när den jäser). Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 2,5 timmar.
3 – Sätt ugnen på 225°C.
4 – Mjöla lätt på degen och nagga den med en gaffel, ett litet skaft eller liknande för att få små hål lite överallt.
5 – Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills det är gyllenbrunt och genomgräddat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *