Apelsinchoklad- och citronbiskvier i långpanna

Biskvier, biskvier, biskvier… Denna ljuvliga bakelse som numera smaksätts på flera olika sätt. Även om jag har bakat biskvier massor utav gånger så tycker jag fortfarande att momentet ”doppa i choklad” är lite trixigt. Och framför allt blir det alltid kladdigt. Att baka biskvier i långpanna är enligt mig en strålande idé. Exakt samma goda smak, inget kladd och lite enklare att göra. Mitt recept på päronbiskvier i långpanna är väldigt populärt. Testa gärna både det och detta med apelsinchoklad och citron. Receptet ger ca 20 bitar.

Du behöver:

Botten:
200 g mandelmassa
1 äggvita
0,5 dl strösocker

Citronsmörkräm:
250 g rumstempererat smör
2,75 dl florsocker
1 äggula
0,5 dl citronsaft
zest från 2 citroner

Dekor:
200 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
20 g mörk choklad
25 g finhackade hasselnötter

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 175°C. Klä en ugnsform/långpanna (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper.
2 – Riv mandelmassa. Vispa ihop alla ingredienser till smeten med elvisp. Bre ut i formen och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.
3 – Smörkräm: Vispa smöret fluffigt. Tillsätt resterande ingredienser och vispa samman allt till en len kräm. Bre ut smörkrämen över den kalla kakbotten. Ställ i kylskåp ca 1 timme.
4 – Dekor: Smält chokladen över vattenbad och bre ut över den kalla smörkrämen. Den lilla mängden mörk choklad kan du smälta genom att lägga i en spritspåse, som du sedan doppar ner i en mugg med varmt vatten. Klipp sedan ett litet hål i påsen och ringla ut över kakan. Toppa med finhackade hasselnötter.
5 – Låt hela biskviformen stelna i kylskåp. Skär sedan i rutor och förvara i kylskåp eller i frys.

Tips: skär rutor innan chokladen hunnit stelna helt så går de inte sönder, efter ca 10 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *