Frukt- och nötbröd

Det finns nog inga bröd som blir så saftiga som de som bakas med filmjölk och bikarbonat. Dessa bröd går att variera med olika mjölsorter, nötter, torkad frukt eller bär, yoghurt och fröer. Så länge du behåller proportionerna mellan mjöl och vätska så kan du stoppa i det som du tycker om. Jag har valt att tagga detta bröd med ”picknick” och det är pga att det är så enkelt och gott att ta med sig och äta ute. Det är dessutom gott även utan smör, för att göra det ännu enklare.

Till 1 bröd behöver du:
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl torkade aprikoser
1 dl russin
0,5 mosad banan
1,5 dl valfria nötter (t ex valnötter, hasselnötter, mandel)
2 tsk bikarbonat
5,5 dl filmjölk

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 180°C. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (skrynkla ihop pappret först så är det lättare att forma).
2 – Finhacka nötterna och dela aprikoserna i småbitar.
3 – Tillsätt alla ingredienser, i den ordning de står, i en stor bunke och rör om ordentligt så att allt blandas väl.
4 – Häll smeten i brödformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 80 minuter.
5 – Låt svalna innan du skär i brödet, annars går det lätt sönder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *