Rabarbergrottor

Jag hoppas att ni har överseende med att det kommer mycket recept på bakverk med rabarber nu (och än är det inte slut…). Snart kommer ni även få frossa i jordgubbsrecept. Jag bakar så mycket som möjligt efter säsong och nu när det växer rabarber i var och varannan trädgård så måste jag ju ta tillvara på dem.

Dagens recept är en variant på klassiska hallongrottor, där jag har bytt ut hallonsylt till rabarberkräm. Om det blir någon rabarberkräm över så är den god att äta som den är, med lite mjölk till.

Till ca 20 st rabarbergrottor behöver du:

Mördeg:
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Rabarberkräm:
150 g färska rabarber
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse/maizena

Gör så här:
1 – Rabarberkräm: Skölj, ansa och dela rabarbern i småbitar.
2 – Tillsätt alla ingredienser i en kastrull, blanda ihop och låt koka upp. Låt småkoka tills rabarbern är mjuk. Häll över i ren kall skål och låt svalna.
3 – Mördeg: Sätt ugnen på 175°C.
4 – Blanda ihop alla ingredienser med handen. Den kan upplevas som smulig, men fortsätt bara att arbeta degen tills den går ihop.
5 – Dela degen i önskat antal lika stora delar och rulla dem till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt eller i muffinsformar. Gör ett litet hål i mitten på varje boll (använd skaftet på en träslev). Fördela rabarberkrämen i hålen (enklast är att spritsa ut krämen).
6 – Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna helt innan du rör dem, eftersom de är mjuka och går lätt sönder när de är varma.