Maries födelsedagstårta

För två veckor sedan fyllde jag år och ni som känner mig vet att jag älskar födelsedagar. Speciellt när jag fick baka en alldeles egen födelsedagstårta – med mina absoluta favoritsmaker. Att sen resten av familjen också tyckte om den var ju ett plus. Hur som helst, detta är nog min mest genomarbetade tårta hittills. Den består av flera olika moment och många ingredienser. Den är också den godaste tårtan jag gjort och helt klart värt den tiden det tar. Det som är bra är att du med fördel kan göra de flesta momenten en dag i förväg. Jag hoppas att ni tar er tiden och bakar denna smarriga födelsedagstårta. Ni kommer inte ångra er!

Du behöver:

Sockerkaksbotten: (kan göras 1 dag i förväg)
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Hasselnötsmarängbotten: (kan göras 1 dag i förväg)
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 dl florsocker
120 g finmixade hasselnötter

Citruscurd: (ska göras 1 dag i förväg)
Zest från 1 citron och 1 apelsin
0,5 dl citronsaft
0,5 dl apelsinsaft
3 äggulor
1,5 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Chokladfluff: (ska göras 1 dag i förväg)
2,5 dl vispgrädde
175 g mjölkchoklad med lite crunch i, t ex schweizernöt

Extra fyllning/spackel:
3-4 dl vispgrädde

Dekor:
Chokladfluff
Hasselnötsmaränger
Blåbär
Ätbara blad (jag använde smultronblad)
Rosor

Gör så här:
DAG 1
1 – Citruscurd: Skölj och riv det yttersta skalet på citronen och apelsinen. Pressa ur angiven mängd saft. Blanda ihop med äggulor (spara vitorna till marängen!) och strösocker i en kastrull. Sikta ner potatismjölet. Låt sjuda upp under omrörning tills curden tjocknar. Ta från plattan, häll över i en kall skål, låt svalna och ställ in i kylskåp över natten.
2 – Chokladfluff: Dela chokladen i mindre bitar och smält ihop med grädde i en kastrull. Det ska inte koka och rör om så att det inte bränns. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåp över natten.
3 – Sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 180°C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 23 cm ∅. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt med elvisp, gärna 8-10 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna.
4 – Hasselnötsmarängbotten: Sätt ugnen på 175°C. Mixa hasselnötter till ett fint smul/mjöl.
5 – Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast vitt fluff. Tillsätt lite strösocker i taget under fortsatt konstant vispning. Vispa ytterligare i 3-4 minuter. Sikta ner florsocker och hasselnötssmul och rör ihop en slät maräng.
6 – Bre eller spritsa ut en cirkel på 20-21 cm ∅ på en bakplåtsklädd plåt (marängen flyter ut lite under gräddningen, så tanken är att den ska bli lika stor som sockerkaksbottnarna när den är klar). Av den marängsmet som blir över så kan du spritsa eller klicka ut små rundlar, som du sedan kan använda som dekoration på tårtan.
7 – Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

DAG 2
8 – Montering, förberedelser:
– Dela sockerkaksbotten i 3 anslag.
– Justera eventuellt storleken på hasselnötsmarängbotten om den blivit för stor.
– Vispa upp chokladfluffet med elvisp.
– Vispa upp vispgrädden som du sedan ska använda till extra fyllning samt spackla tårtan med. Ta ca 1 dl av den uppvispade grädden och rör försiktigt ner i citruscurden.
9 – Montering: Lägg den tjockaste delen av sockerkaksbottnarna längst ner. Toppa med lite chokladfluff och citruscurd. Lägg på marängen som nästa lager. Toppa med vispad grädde. Ta sedan ytterligare ett lager med sockerkaksbotten och toppa med chokladfluff och citruscurd. Lägg på sista botten och spackla hela tårtan med vispad grädde. Spackla framför allt längs med kanterna, ovandelen kommer ändå att täckas med dekor.
10 – Dekor: Dekorera med resterande chokladfluff, små runda hasselnötsmaränger, blåbär, smultronblad och rosor.

Gör så här med rosorna: Klipp av stjälken så att du har 2 cm kvar. Ta fram sugrör, som du klipper i 4 cm bitar. Tälj till stjälken så att den får plats i sugröret. Stoppa ner rosen i sugröret. I andra änden av sugröret trycker du fast lite bakplåtspapper. Detta görs för att stjälken inte ska komma i kontakt med tårtan. Tryck nu ner rosorna i tårtan så att det bara är själva blomman som syns.

6 kommentarer på “Maries födelsedagstårta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *