Sommarglasstårta

Då var vi inne i midsommarveckan! Visst är det något speciellt med midsommar!? Jag har så mycket fina minnen från midsommar genom barndomen och nu skapar jag nya traditioner med min sambo och våra barn. T ex så har vi startat en tradition med att äta frukost på stranden på midsommarafton. Vi bor så nära stranden så vi bara packar med lite smörgåsar, yoghurt, jordgubbar, kaffe etc och promenerar ner till stranden. Mysigt! Sen har jag först nu, vid 36 års ålder, börjat binda blomsterkransar. Varför har jag inte gjort det innan? Så himla roligt, rogivande och kreativt.

Idag får ni ta del av en sommarglasstårta, som passar perfekt till midsommarafton. Med smaker av rabarber, fläder och lime smakar det sommar så det sjunger om det 🙂 Denna tårta blir mer åt semifreddo-hållet, men lite mer isighet.

Du behöver:

Sommarkompott:
300 g rabarber
1 dl koncentrerad flädersaft
0,5 dl strösocker
Zest från 1 lime
Saft från 0,5 lime

Glassmet:
3 äggvitor
1 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker

Gör så här:
1 – Sommarkompott: Skölj, ansa och skär rabarbern i småbitar. Tvätta limen, riv det yttersta skalet (zesten) och pressa saften ur halva. Blanda samman allt i en burk med tätslutande lock. Sätt på locket, skaka och ställ in i kylskåp minst 12 timmar.
2 – Glassmet: Vispa äggvitor och florsocker till ett fast skum. I en annan bunke vispar du grädde och strösocker till ett fast fluff. Rör försiktigt ihop de båda.
3 – Mixa sommarkompotten med en stavmixer och häll den i glassmeten. Rör runt tills allt blandas, inte mer, och häll över i en springform. Ställ in i frysen minst 8 timmar, gärna över natten.