Glutenfri jordgubbstårta

Javisst går det att baka alldeles underbara glutenfria tårtor. Du kan byta ut vetemjölet mot exempelvis potatismjöl och glutenfritt havremjöl (gjort på glutenfria havregryn). I övrigt gör du på samma sätt, genom att först vispa ägg och socker länge, för att sedan sikta ner de torra ingredienserna. Skillnaden vid gräddningen blir att kakan reser sig mer – och sjunker också ihop mer efter gräddningen. Tricket är då att vända kakan upp och ner direkt när du tagit ut den ur ugnen för att sedan låta den svalna upp och ner i formen. En annan skillnad som blir vid användandet av havremjöl är att toppen på kakan påminner om marängkonsistent. Inkråmet är däremot mjukt och saftigt.

När du ska dela din tårtbotten i olika lager så ska du tänka på att den blir mer smulig och skör, vilket gör det svårt att dela den i mer än 2 delar. Detta beror på att kakan saknar det bindande glutenet från vetemjölet. 

Denna glutenfria och somriga jordgubbstårta blev en fullträff och nya favoriten hos oss. Bottnarna blir så himla goda med den här marängliknande texturen, fyllda med en enkel och riktigt god variant på råkräm samt massvis av färska svenska jordgubbar!

Det fina tårtfatet kommer från KlaraForm.

Du behöver:

Botten:
4 ägg
3 dl strösocker
1 dl glutenfritt havremjöl*
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver 

Fyllning och dekor:
5 dl vispgrädde
1 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
350 g jordgubbar
Lite vit choklad (kan uteslutas)

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 180°C. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, med elvisp i 6-8 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dem i smeten. Rör försiktigt så att allt blandas, samtidigt som luften i smeten består.
2 – Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Kakan ska vara torr i mitten och marängliknande på toppen. Låt svalna upp och ner i formen.
3 – Fyllning: Vispa ihop grädde, råsocker och vaniljsocker till ett fast fluff.
4 – Skölj, ansa och skiva jordgubbarna tunt.
5 – Montering: Dela botten i 2 delar. Lägg den marängliknande toppendelen i botten. Bre på ett lager fyllning och lägg ut lite skivade jordgubbar. Lägg på den andra botten, toppa och spackla runt hela tårtan med resten av fyllningen. Avsluta med massa skivade jordgubbar och lite vit choklad.

*Enklast är att köpa glutenfria havregryn och mixa själv. Vanligt havremjöl går bra att äta för de flesta med glutenintolerans, men för att vara helt säker så rekommenderar jag glutenfritt havremjöl/ren havre.

3 kommentarer på “Glutenfri jordgubbstårta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *