Enklaste brödet

Ibland är det enklaste det bästa. Här får ni ta del av ett alldeles nytt recept på ett superenkelt (och supergott) bröd. Först hade jag tänkt att hålla på detta recept till min bakbok… men jag kunde inte riktigt hålla mig. Vill att ni ska kunna börja baka detta bröd på en gång och vill såklart höra era synpunkter. Och sen kanske det dyker upp i bakboken också.

Till 4 bröd behöver du:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
720 g (12 dl) vetemjöl

Valfria fröer till garnering

Gör så här:
1 – Värm upp vattnet till ca 30°C i en kastrull. Häll över i en bunke. Smula sönder jästen och rör ihop den med vattnet tills den löses upp. Tillsätt salt och mjöl och blanda ihop en deg med t ex en träslev. Knåda inte.
2 – Låt jäsa kvar i bunken, övertäckt med plastfolie, i 50-60 minuter.
3 – Ta fram en stor ugnsplåt, lägg ut ett bakplåtspapper och mjöla hela pappret. Stjälp ut degen och tryck till försiktigt så det blir som en rektangel. Låt jäsa på plåten, övertäckt med plastfolie, i 30 minuter.
4 – Sätt ugnen på 250°C.
5 – Mjöla lätt över brödet, skär sedan i fyra delar, som limpor. Pensla med vatten och strö över valfria fröer.
6 – Sänk ugnstemperaturen till 225°C och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

2 kommentarer på “Enklaste brödet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *