Chokladbröd

Måndag igen! Jag tillhör kategorin som verkligen tycker om måndagar. Ny vecka, bara massa nya möjligheter. Väljer oftast att se saker positivt för då blir man gladare 🙂 Trots att helgen som varit innehåll mycket småkonflikter mellan barnen och jag fick ett och annat utbrott så är det överspelat idag. Som sagt, ny vecka och nya möjligheter. För min del blir det finliret med bakboken samt planering och förberedelser till att dra igång veckans baksida i Hallandsposten och Hallands Nyheter igen. Kul!


Kan man verkligen baka bröd med choklad i? Ja det är klart du kan!! Det finns många olika varianter på hur man kan baka bröd med choklad i. I mitt recept använd relativt lite choklad och brödet i sig är ljust. Det är första gången jag också bakar bröd med choklad i så det kommer garanterat fler varianter längre fram. Spännande att se vad ni tycker om det!

Till 2 bröd behöver du:
40 g jäst
5 dl vatten
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
870 g (14,5 dl) vetemjöl special
75 g finhackade choklad (mörk eller ljus)

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll kallt vatten i en kastrull och värm upp det till ca 25°C. Tillsätt vattnet i bunken och rör så jästen löses upp.
2 – Blanda i resterande ingredienser. Ta inte mer mjöl än vad som står angivet. Om du knådar tillräckligt länge så blir degen “lagom” klibbig. Om du har en köksassistent ska du med fördel använda den. Kör då degen i maskinen ca 7 minuter. Om du knådar för hand så rekommenderar jag att du knådar dubbelt så länge.
3 – Finhacka chokladen och arbeta in den i degen i slutet av knådningen.
4 – Låt degen jäsa kvar i bunken, täck med kökshandduk, i ca 1 timme.
5 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar, vik, tvinna och forma till limpor. Lägg bröden intill varandra på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i 45 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
6 – Pensla bröden med vatten. Öppna ugnsluckan och spruta eller skvätt lite vatten längst ner för en frasig skorpa. Sänk värmen till 225°C och grädda bröden i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.