Eftermiddagsbröd med toner av choklad och kaffe 

Wow, vilken respons på att jag var med i tidningen igår! Tusen tack för alla fina ord från er och tack till alla er som redan har hunnit förbeställa min bakbok! Kommer behöva trycka upp fler än vad jag hade tänkt från början.

Imorgon, torsdag, är det dags för mig att synas i tidningen återigen. Då är min “baksida” tillbaka och första gången bjuds det på brödrecept. Ett av bröden som är med är detta; eftermiddagsbröd med toner av choklad och kaffe. Både mängden/styrkan på choklad och kaffe kan varieras om du vill ha ännu tydligare smaker.

För 2 bröd behöver du:
25 g jäst (röd)
4 dl vatten
0,5 dl kokat och avsvalnat kaffe
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk salt
600 g (10 dl) vetemjöl special
250 g (4,5 dl) rågsikt
100 g mjölkchoklad 

Pensling:
Kaffe

Gör så här:
1 – Smält choklad över vattenbad. Låt sedan svalna i temperatur till ca 25°C.
2 – Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vatten och kaffe till ca 25°C i en kastrull och häll sedan över jästen. Rör runt till jästen löses upp. Tillsätt salt, smör och de båda mjölsorterna.
3 – Knåda ihop en deg, antingen i en köksassistent i 10 minuter eller i 15 minuter för hand. Knåda i den smälta chokladen mot slutet. Låt degen vila 20 minuter övertäckt i bunken.
4 – Forma 2 stora runda bröd och lägg på en bakplåtsklädd plåt med lite mellanrum. Låt jäsa under handduk i ca 1,5 timme (till dubbel storlek).
5 – Sätt ugnen på 225°C.
6 – Pensla bröden med kaffe. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.