Halloweenbakelse

TACK alla ni som kom förbi Akademibokhandeln i Halmstad igår kväll och pratade bakning med mig. Och vilken respons jag fick på det hembakade som jag bjöd på – med recept från boken såklart. Böckerna verkar gå åt som smör i solsken, men än finns det några kvar. Klicka in här för att beställa ditt ex.

Återigen bjuds det på ett Halloweeninspirerat recept från mig. Nämligen i form av en smarrig bakelse med smaker av hallon och lakrits. Vad passar då bättre än att dekorera med just hallon/lakritsskallar!? Dessa är bakade på äkta lakrits och smaken blir helt fantastisk!

För 6 st bakelser behöver du:
Botten:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Fyllning:
2,5 dl vispgrädde
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
2 tsk lakritspulver
125 g mascarpone
1 dl hallonsylt
Eventuellt några färska hallon

Dekor:
200 g vit marsipan
Hallon/lakritsskalle

Gör så här:
1 – Botten: Sätt ugnen på 250°C. Klä en ugnsplåt (ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
2 – Vispa ägg och socker fluffigt för hand. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda sist i mjölken. Häll ut smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna.
3 – Vänd upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dra av det som varit i ugnen.
4 – Fyllning: Vispa ihop grädde, vaniljsocker, florsocker, lakritspulver och mascarpone med elvisp till ett fast fluff. Behåll hallonsylten för sig.
5 – Montering: Stansa ut 18 stycken rundlar från botten med hjälp av ett dricksglas. Du behöver 3 bottnar per bakelse.
6 – Spritsa eller klicka ut fyllning på första lagret. Klicka ut lite hallonsylt i mitten och eventuellt ett färskt hallon. Upprepa samma på lager två. Lägg på den tredje botten och spackla lakritsfluffet runt om. Ställ in i kylskåp medan du förbereder marsipanen.
7 – Dela upp marsipanen i 6 delar och kavla ut varje del tunt till en cirkel.
8 – Ta ut bakelserna från kylen och täck dem med marsipancirklarna. Tryck försiktigt ner marsipanen längs med kanterna. (Det får gärna se ut som ett litet spöke). Skär bort eventuellt överflödig marsipan. Dekorera med halverade hallon/lakritsskallar.