Släta semmelbullar

Släta semmelbullar eller släta mandelbullar eller bara en slät bulle helt enkelt. Oavsett vad du väljer att använda dessa guldklimpar till så är de helt fenomenala! Det finns få saker inom bakvärlden som kan göra en så lycklig som en riktigt bra deg. Jag har gjort många många många degar och en del har kanske blivit mindre bra och en del har blivit helt fantastiska! Detta är en av de fantastiska degarna som jag blev så nöjd med. Så varför inte baka dessa nu och bjuda någon på semlor i helgen!? Det är alltid hög tid för semlor om du frågar mig. Recept och inspiration på fyllningar hittar du här.

En av mina andra fantastiska degar tillhör min enkla variant på croissanter. Jag älskar croissanter men har inte tålamod till att göra en äkta croissantdeg. Istället provade jag mig fram till en egen variant, som är väldigt enkel att göra och smakar precis lika gott som en croissant. Detta recept har jag valt att endast publicera i min bakbok. Hade jag varit du så hade jag köpt mig en bok direkt bara för det receptet!

Till 20 st semmelbullar behöver du:
Deg:
25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
50 g riven mandelmassa
100 g rumstempererat smör
570 g (9,5 dl) vetemjöl special

Pensling:
1 ägg

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör runt tills jästen löses upp. Häll sedan i resterande ingredienser och knåda ihop en fin, blank och elastisk deg. Knåda den ordentligt så att den blir lätt att arbeta med.
2 – Låt degen vila övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
3 – Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Här ska du inte knåda, utan bara dela upp degen i 20 stycken bitar med hjälp av en smörkniv eller degskrapa.
4 – Forma bitarna till bullar/bollar. Kupa din hand och arbeta med handloven mot bakbordet. På så sätt är det enklare att få bullarna runda och fina.
5 – Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 1,5 timme.
6 – Sätt ugnen på 225℃.
7 – Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de har fått fin gyllenbrun färg på ytan. Låt sedan svalna något innan du flyttar på dem så de “sätter sig”.

4 kommentarer på “Släta semmelbullar”

  1. As can be seen, young patient age is not directly associated with diagnostic delay, but delays occur because of a lack of cancer suspicion by the first doctor consulted what is stromectol used for With recent recommendation for 10 years of endocrine therapy for many women, the cost implications become even more important Burstein et al

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *