Lussekatter med pärlsocker

4 november och hög tid för att börja baka lite julinspirerat. Det är ju både roligt och väldigt gott att baka inför julen. Och eftersom jag ska ta fram massa nya recept lagom till jul så är det hög tid att börja redan nu. Allting med saffran är helt klart favoriterna hos mig. Tyvärr är inte resten av familjen lika förtjust, men jag jobbar på att omvända dem.

Lussekatter med pärlsocker är det jag bjuder på idag. Dessa är både lätta att göra och försvinnande goda! Ni måste testa dessa!

Till 40 st lussekatter behöver du:
Deg:
25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 g saffran
0,5 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 ägg
1 nypa salt
125 g rumstempererat smör
660 g (11 dl) vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken över jästen så att den löses upp. Mortla saffran ihop med lite strösocker innan du blandar det i degspadet. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i cirka 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad.
2 – Låt vila 10 minuter i bunken.
3 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel. Dela sedan upp i två delar. Skär de båda rektanglarna i remsor i önskad bredd. (Jag gjorde många små och skar då remsor i 1,5 centimeter).
4 – Gör en rektangel i taget. Rulla remsorna till mitten. Vänd sedan på dem och rulla från andra hållet till de möts på mitten. Fortsätt likadant med den andra rektangeln.
5 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 2 timmar.
6 – Sätt ugnen på 225°C.
7 – Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 6-9 minuter tills de är gyllenbruna.