Nattjästa skivade vetefrallor

Hoppas ni alla har haft en fin och mysig första advent. Man skulle kunna tro att vi har haft värsta julstöket hemma hos oss med bakmaskin och ugn i full gång hela dagen – men icke. Förlåt om jag gör er besvikna nu men jag har faktiskt inte bakat alls idag. Detta beror på att jag bakade 3 olika saker igår och därför gav mig själv bakförbud idag. Ja så kan det gå… Istället har jag suttit en del vid datorn, städat lite och tittat på tv med barnen.

Om du är sugen på nybakade mumsiga frallor att starta morgondagen på så har jag ett recept här till dig! Enkla vetefrallor som jäser i kylskåp över natten. Och dessa kan man baka oavsett första advent eller ej. Bara gör! 

 

Till ca 14 frallor behöver du:
25 g jäst
5 dl kall mjölk
1,5 tsk salt
1,5 msk flytande honung
840 g (14 dl) vetemjöl special

Gör så här:
1 – Kväll: Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör runt tills jästen löses upp. Blanda ner salt, honung och mjöl och knåda ihop en elastiskt och fin deg i 5 minuter i bakmaskin. Du kan också knåda för hand (eller använda degkrokarna från din elvisp). Du får dock räkna med att det tar längre tid. Fortsätt knåda tills degen släpper från bunkens kanter och tills den håller ihop när du drar ut en tunn bit.
2 – Täck bunken med en kökshandduk och låt stå i kylskåp över natten, ca 10 timmar.
3 – Morgon: Sätt ugnen på 225°C. Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i 2 delar. Forma varje del till en längd/rulle. Skär dem därefter i 2-3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
4 – Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter.