Saffranskaka med marängtäcke (glutenfri)

Jo men vi kör väl ännu ett julrecept med saffran! Bara för att det är så himla gott! Denna kaka är dessutom glutenfri och blev en succé hos både barn och vuxna när jag bjöd på denna här hemma. Jag tycker det är roligt att testa mig fram med glutenfria produkter inom bakningen. Mjuka kakor har än så länge varit den kategorin där jag har lyckats allra bäst. En glutenfri mjuk kaka är precis lika saftig som en “vanlig” mjuk kaka. Att glutenfritt skulle vara torrt och tråkigt är en myt som jag gärna vill slå hål på. Det finns många mjölsorter som är naturligt glutenfria och som går utmärkt att baka med. Jag får väldigt mycket positiv respons på mina glutenfria alternativ och kommer därför fortsätta att bjuda på sådana recept. Och, kom ihåg – alla kan äta glutenfria bakverk, även du som tål gluten. Varför? Jo för att det är himla gott helt enkelt!

Du behöver: 

Kaka:
3 ägg
1,5 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran
2 dl glutenfritt havremjöl (eller köp glutenfria havregryn och mixa själv till ett mjöl)
0,5 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
0,5 dl kallt kokat kaffe 

Marängtäcke:
2 äggvitor
1 dl strösocker 

Gör så här:
1 – Kaka: Sätt ugnen på 200°C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter.
2 – Vispa ägg och råsocker med elvisp i några minuter. Mortla saffran ihop med vaniljsockret och häll ner i äggvispet. Sikta ner havremjöl, kokosmjöl och bakpulver och rör försiktigt ihop smeten. Tillsätt slutligen sirap och kaffe och fortsätt röra.
3 – Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Känn med en sticka så den är torr. Låt svalna.
4 – Maräng: Sätt ugnen på 175°C, endast grill.
5 – Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ytterligare 3-4 minuter. Klicka, bre eller spritsa ut marängsmeten över den kalla kakan.
6 – Sätt in mitt i ugnen och lämna ugnsluckan öppen. Låt stå tills marängen börjar få fin färg. Det tar bara några minuter så passa noga så att inte marängen bränns.
7 – Servera kakan som den är eller dekorera med lite chokladdekor. Smält choklad, ringla ut på ett bakplåtspapper, låt stelna och flytta sedan försiktigt över till kakan.

3 kommentarer på “Saffranskaka med marängtäcke (glutenfri)”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *