Nattjäst saffransbröd med russin

Hej på er! Då var julveckan äntligen här. Tyvärr har båda våra små barn blivit förkylda här så vi får hålla oss hemma nu så länge. Hade massa mysiga planer inbokade nu i dagarna fram till jul, men vi är ganska vana vid att saker och ting ställs in nu för tiden. Idag blir det istället ganska mycket TV-tittande och glass.

Vill du bjuda på något extra gott bröd på julbordet? Lite som ett vörtbröd fast utan vört och med saffran. Detta jäser över natten och bakas ut till två stycken fina (gula!) bröd på morgonen. En riktig succé!

Du behöver:
10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 msk strösocker
0,5 g saffran (1 pkt)
1 dl russin
0,75 dl brödsirap
1 tsk salt
450 g (7,5 dl) vetemjöl
120 g (2 dl) rågmjöl

Gör så här:
1 – Kväll: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör runt till jästen löses upp. Mortla saffran ihop med strösocker och rör ner i degvätskan.
2 – Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en kladdig deg med en träslev. Du ska inte knåda.
3 – Täck över bunken med plastfolie eller en kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten, ca 10 timmar.
4 – Morgon: Sätt ugnen på 225°C.
5 – Stjälp ut den lösa degen på ett mjölat bakbord. Platta till försiktigt med handen och dela degen på mitten till två limpor/bröd. Lägg dem i en ugnsform med bakplåtspapper. (Om du vill så kan du tvinna dem försiktigt. Det gjorde jag!)
6 – Pensla bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Tills ytan har blivit mörk.