Bullkaka med citronfyllning i långpanna

Bullkaka!? Ja det var ett ord som i alla fall inte jag hade hört förut. Men det som är så bra är att man kan hitta på egna ord för att fylla det tomrum som saknas. Detta recept är en kombination av bullar och mjuk kaka, därav namnet Bullkaka. Fyndigt! Här utgår du ifrån en bulldeg (fast med mindre mängd mjöl), låter den jäsa och fyller den sedan med ljuvlig citronfyllning. När den sedan bakas av i ugnen får den konsistensen och känslan av en mjuk kaka. Inget knådande, inget formande, inget kladd och supergott!

Du behöver:

Deg/smet:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
100 g rivet rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
660 g (11 dl) vetemjöl

Fyllning:
Zest från 2 citroner
1 msk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
150 g rumstempererat smör

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Finhackad skållad* mandel

Gör så här:
1 – Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löses upp. Rör i resterande ingredienser. Du behöver inte knåda denna deg/smet eftersom den blir så lös och kladdig. Använd bara en träslev och rör ihop. Häll sedan ut i en ugnsform, ca 30 x 40 centimeter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme, t ex av en kökshandduk.
2 – Fyllning: Under tiden gör du fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser med elvisp och låt stå framme tills degen har jäst klart.
3 – Häll över fyllningen i en spritspåse och spritsa ner den i degen/smeten så att det blir små hål med fyllning jämt fördelat över hela. Låt sedan jäsa ytterligare i 1 timme, under en kökshandduk.
4 – Sätt ugnen på 220°C.
5 – Pensla den färdigjästa degen med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och finhackad mandel.
6 – Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills en innertemperatur på 94°C. Ta ut och låt svalna innan du skär upp bullkakan i bitar.

*För att skålla mandel så lägger du ner mandel (med skal) i kokande vatten. Det räcker med några sekunder. Häll bort vattnet och stjälp upp mandlarna på ett hushållspapper. Sen kan du bara “knipsa” bort skalet genom att trycka med fingrarna på ena sidan.