Denna chokladiga kärleksmumstårta bakade jag i somras. Den smakar som kärleksmums fast i tårtformat. Sååå gott! Jag tycker att bilden är så härlig och ibland behöver man påminnas lite om den svenska underbara sommaren mitt i vinterkylan och vabbandet. Barnen har varit hemma mycket nu. Tror bara de har gått på förskolan 1 vecka sedan nyår. Men samtidigt är det mysigt att ha dem hemma och de tycker verkligen om att leka med varandra.
Denna kärleksmumstårta har jag dekorerat med färska svenska jordgubbar (eftersom jag bakade den i somras) men det går lika bra med blåbär, hallon, mango eller varför inte testa med apelsin! ♥
Du behöver:
Botten:
100 g smör
0,5 dl mjölk
0,5 dl kokt kaffe
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Frosting:
100 g rumstempererat smör
175 g philadelphia
1 msk kokt kaffe (eller vatten)
2 dl florsocker
25 g riven mörk- eller mjölkchoklad
2 tsk vaniljsocker
Dekor:
1,5 dl vispgrädde
Riven kokos
Jordgubbar, eller annat bär
Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C.
2 – Botten: Smöra och bröa en springform, ca 22 cm. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda sedan ner mjölk och kaffe. Låt stå.
3 – Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp, i ca 5 minuter.
4 – Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i ägg- och sockersmeten. Tillsätt sedan smörblandningen och rör försiktigt runt till en klumpfri smet.
5 – Häll smeten i springformen och grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. Känn med en sticka så att kakan är torr i mitten. Låt sedan svalna helt.
6 – Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna med elvisp och bre på den avsvalnade bottnen.
7 – Dekor: Vispa grädden. Jag valde att spritsa min grädde ovanpå tårtan (se bilden). Det går precis lika bra att servera grädden vid sidan om. Toppa med kokos och färska jordgubbar.
Recept och inspiration har jag lånat från Fridas bakblogg (@bakamedfrida)