Rosenbröd

Mmm rosenbröd! Ett perfekt bröd till buffén, till salladen, till soppan elller helt enkelt bara som det är. Ljust, fluffigt, luftigt och gott. Namnet kommer ifrån att man traditionellt sett ska snitta ytan på brödet så att det vid avbakning ska likna en ros. Många väljer att skippa det momentet idag och bara låta det gräddas som det är. Har du inte bakat rosenbröd tidigare så rekommenderar jag det starkt!

Till ca 30 st småbröd behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g rumstempererat smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
750 g (12-13 dl) ekologiskt vetemjöl

Pensling:
1 ägg
Vallmofrön

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en liten kastrull till fingervarmt, 37°C (eller strax under). Häll mjölken i bunken och rör runt tills jästen löses upp.
2 – Tillsätt det rumstempererade smöret, socker, salt och sist mjölet.
3 – Om du har en bakmaskin/köksassistent så kan du med fördel använda den för att arbeta ihop degen. Kör den då i 7-10 minuter. Du kan också knåda degen för hand, men den behöver då arbetas ungefär dubbelt så länge.
4 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord och låt den vila under handduk i 10 minuter.
5 – Dela upp degen i 30-35 delar, forma dem till runda bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Snitta bullarna med ett kryss mitt på. Låt sedan jäsa under handduk i ca 1,5 timme, tills de blir dubbelt så stora.
6 – Sätt ugnen på 225°C.
7 – Pensla bullarna med ett uppvispat ägg (ha i några droppar kallt vatten så blir det lättare att vispa upp ägget). Strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter.

1 kommentar på “Rosenbröd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *