Bullkaka med blåbärsfyllning

När jag bakade en Bullkaka med citronfyllning i långpanna för ett tag sedan så var det egentligen lite av ett experiment. En idé att nästan halvera mängden mjöl i en bulldeg för att se lite vad som händer. Det blir himla saftigt och gott och konsistensen påminner om sockerkaka. Fast liksom ändå inte. Succén var ett faktum och nu har jag tagit fram ytterligare en bullkaka, fast denna gång med en fyllning på blåbär. Bullkakan räcker till många och du kan också frysa in den i portionsbitar.

Du behöver:

Deg/smet:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
100 g rivet rumstempererat smör
1 tsk salt
660 g (11 dl) vetemjöl

Fyllning:
Zest från 2 citroner
0,5 dl färskpressad blåbärssaft (jag använde frysta svenska blåbär, tinade dem och pressade ut saften genom en sil)
1 dl strösocker
0,5 dl florsocker
150 g rumstempererat smör

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löses upp. Rör i resterande ingredienser. Du behöver inte knåda denna deg/smet eftersom den blir så lös och kladdig. Använd bara en träslev och rör ihop. Häll sedan ut i en ugnsform, ca 30 x 40 centimeter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
2 – Under tiden gör du fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser med elvisp och låt stå framme tills degen har jäst klart.
3 – Gör flera små hål i degen med hjälp av ett skaft. Bre ut fyllningen över hela bullkakan, så att den även “åker” ner i hålen. Låt sedan jäsa ytterligare i 1 timme, under en kökshandduk.
4 – Sätt ugnen på 220°C.
5 – Pensla den färdigjästa degen med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker..
6 – Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills en innertemperatur på 94°C.
7 – Ta ut och låt svalna innan du skär upp bullkakan i bitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.