Kalasgoda kanelbullar

Kanelbullar! Allas favoritbulle! Jag har testat många recept på kanelbullar men jag måste nog ändå säga att detta som jag har tagit fram är det allra godaste. Både mandelmassa och farinsocker i fyllningen samt lite riven choklad. Det förhöjer smakerna och gör bullarna kalasgoda. Perfekt att ha i frysen när du får fikagäster.

Till ca 30 bullar behöver du:

Deg:
50 g jäst (den röda för söta degar)
4 dl ljummen mjölk
1 dl strösocker
1 nypa salt
1 ägg
150 g rumsvarmt smör (tips: hyvla smöret för att få det rumsvarmt på ett kick)
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g riven mandelmassa
1 dl farinsocker
2 msk vaniljsocker
3 msk kanel
1 msk kardemumma
25 g riven mjölkchoklad (mörk choklad funkar också om man hellre vill ha det)

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1 –
Börja med att göra fyllningen. Tillsätt alla ingredienser i en bunke och vispa ihop det med elvisp till en krämig smet. Låt sedan stå framme i bunke medan du gör degen.
2 – Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till ljummet/fingervarmt, ca 37°C. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Rör sedan i resterande ingredienserna till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Använd handflatan och tryck när du knådar.
3 – Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut två rektanglar. Ca 0,5 cm tjock.
4 – Bre på fyllningen och vik sedan varje rektangel på mitten, på långsidan. Skär remsor, ca 2 cm, tvinna och snurra ihop till bullar.
5 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i ca 1,5 timme.
6 – Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, på 225°C, i ca 8-10 min.
7 – Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ifrån ugnen. Sockerlagen gör du genom att koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret smälter. Detta gör att fukten i bullarna kapslas in och de blir saftigare.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *