Skurna kakor med apelsinchoklad

Behöver du ett enkelt och smidigt recept på småkakor, som dessutom går att variera i oändliga smaker? Då har du kommit rätt! Här har jag utgått från ett klassiskt recept på bondkakor och sedan ändrat lite efter egen smak. Det blir många kakor på detta recept, så ett tips är att låta en del av degen ligga kvar i kylskåpet till nästa dag (eller dagen efter det) och grädda dem när kaksuget är framme.

Till ca 60 st kakor behöver du:
200 g rumstempererat smör
5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
75 g valfri smak på choklad (jag använde Marabou apelsinkrokant)
1 tsk bikarbonat (blanda ut bikarbonatet med 1 msk vatten innan du blandar i det i smeten)

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C varmluft.
2 – Hyvla smöret med osthyvel, eller skär i tunna skivor för att få det rumsvarmt på ett kick.
3 – Finhacka chokladen.
4 –
Blanda ihop alla ingredienserna till degen. Arbeta med handen. Knåda bara precis tills degen går ihop.
5 – Dela degen i 2 delar och rulla varje del till en längd. Plasta in längderna och låt stå i kylskåp minst 1 timme. Gärna ännu längre, eller över natten
6 – Skär sedan rullarna i ca 0,5 cm tjocka skivor och placera ut på bakplåtsklädda plåtar.
7 – Grädda mitt i ugnen, tills de är gyllenbruna, i ca 5-7 minuter.
8 – Låt kakorna svalna helt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *