Kanelbullar som på konditori

Vad vore en bakblogg utan ett underbart recept på kanelbullar på Kanelbullens dag? Dessa bullar smakar som på konditori – så saftiga, massor av härlig kanelfyllning och såklart bakade med kärlek.
Hela familjen (små barn, mellanstora barn, tonåringar och vuxna) älskar dessa bullar. Jag råkade lämna en plåt nygräddade bullar obevakade i köket en kort stund. Sen upptäckte jag att det saknades 3 (!) bullar från plåten. Min 4-åriga fikatokiga pojke säger sig vara oskyldig, trots att han har fullt av pärlsocker i ansiktet.

Till ca 40 bullar behöver du:
(om du gör 40 bullar så väger de ca 40 g/st.)

Deg:
50 g jäst (den röda för söta degar)
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 dl vit sirap
200 g rumsvarmt smör (tips: hyvla smöret för att få det rumsvarmt på ett kick)
1 tsk salt
14-16 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker (den som heter Brun farin strö)
2 msk kanel

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1 –
Börja med att göra fyllningen. Tillsätt alla ingredienser i en bunke och vispa ihop det med elvisp till en krämig smet. Låt sedan stå framme i bunke medan du gör degen.
2 – Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp (mjölken behöver inte värmas upp först. Bullarna ska jäsa länge, så det spelar ingen roll om mjölken är kall).
3 – Rör sedan i strösocker, kanel, vit sirap, smör och hälften av mjölet. Blanda runt ordentligt. Tillsätt sedan saltet och resten av mjölet, lite i omgångar. (Saltet bör inte komma i kontakt med jästen för tidigt eftersom det kan störa jäsningen. Tillsätt därför hälften av mjölet först och sedan saltet.)
4 – Knåda degen för hand eller med hjälp av någon köksmaskin (jag använde en elvisp med degkrokar och lät den gå i ca 10 minuter). Degen är klar när de släpper från bunkens kanter och är elastisk och fin.
5 – Stjälp upp på lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektanglar. Ca 0,5 cm tjock.
6 – Bre på fyllningen och vik sedan rektangeln på mitten, på långsidan. Kavla lite till, med lätt tryck, för att få bort eventuella luftbubblor. Skär remsor, ca 1 cm, tvinna och snurra ihop till bullar.
7 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i minst 2 timmar. (Bullarna har jäst klart när degen “studsar” tillbaka när du petar på den)
8 – Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, på 225°C, i ca 8-10 min.
9 – Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ifrån ugnen. Sockerlagen gör du genom att koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret smälter. Detta gör att fukten i bullarna kapslas in och de blir saftigare.