Lingon- och blåbärsfrallor (nattjästa)

Du kanske har lite lingon och blåbär liggandes i frysen sedan i somras? Då har jag det perfekta receptet för att kombinera dessa två härliga bär i ett bröd. Och såklart, mitt favoritsätt att baka bröd på – nattjäsning. Så smidigt och alla smaker kommer fram ännu bättre när det får ligga och dra så många timmar. Kan verkligen rekommenderas!
Saftigt och lite syrligt bröd som funkar lika bra till frukost eller till mellanmål.

Du behöver:
0,5 dl strösocker
1 dl blåbär (färska eller frysta, tinade och avrunna)
1 dl lingon (färska eller frysta, tinade och avrunna)
25 g jäst
3 dl kall mjölk
2 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
0,5 dl flytande honung
1 nypa salt
ca 13 dl rågsikt

Gör så här:
1 – Vänd runt bären i strösockret.
2 – Smula sönder jästen i en bunke. Häll över mjölken och vattnet och rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
3 – Tillsätt olja, honung, salt och sist mjölet, lite i taget.
4 – Knåda ihop degen och ställ in bunken i kylskåp, täckt med plastfolie, över natten (ca 8-10 timmar).
5 – På morgonen sätter du ugnen på 225°C.
6 –  Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Knåda inte. Det har bildats luft i brödet under jäsningen och detta vill vi behålla. Vik degen till en kvadrat, utan att arbeta med den mer än du behöver.
7 – Dela sedan i 16 – 20 bitar (beroende på hur stora du vill ha dem).
8 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 12 -15 min.

Goda både som de är eller med smör och ost. Mums!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *