Apelsinkringlor

Just nu bakas det mycket med apelsin här i mitt hemmabageri. Sååå gott!! Apelsin kan användas i muffins, kladdkakor, tårtor, bröd, smoothie, juice, kakor och givetvis i sötebröd. Här har jag smaksatt degen med både apelsinsaft och skal. Sedan har jag valt att toppa dessa med apelsinchoklad, istället för att ha en fyllning inuti. Dessa blir så saftiga av apelsinen i degen.

En liten varning för kladdiga fingrar om dessa äts ute i solen.

Till 4 kringlor behöver du:

Deg:
25 g jäst (den röda för söta degar)
2,5 dl ljummen mjölk
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
100 g rumsvarmt smör (tips: hyvla smöret för att få det rumsvarmt på ett kick)
1 dl färskpressad apelsinsaft
Zest från 1 apelsin (det yttersta skalet på apelsinen)
9-10 dl vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg

Efter gräddning/topping:
100 g choklad med smak av apelsinkrokant (jag använde Marabou)
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till ljummet/fingervarmt, ca 37°C. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Rör sedan i resterande ingredienserna till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Använd handflatan och tryck när du knådar.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar. Dela sedan upp varje deg i 3 eller 5 bitar och rulla ut med handen till långa remsor, för att kunna fläta. 3 remsor är att föredra om det är första gången du flätar 🙂
3 – Efter att du flätat så låter du ändarna gå ihop till en kringla (se på bilden)
4 – Gör likadant med alla fyra delar och låt sedan kringlorna jäsa på bakplåtsklädda plåtar, under handduk, i ca 2 timmar. Lägg två kringlor/plåt.
5 – Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, på 225°C, i ca 8-12 min.
6 – Låt kringlorna svalna. Under tiden smälter du chokladen. När kringlorna har svalnat helt så ringlar du den smälta chokladen över. Toppa sedan med pärlsocker och låt stelna, gärna i kylskåp.