Smarrigt bröd på fyra sädesslag

Jag älskar verkligen att baka bröd. Det är så roligt att testa hur olika mjölsorter ter sig i bröden samt forma och smaksätta dem på olika sätt. Jag fick nys om en mjölsort från Kungsörnen som heter Lantbrödsmjöl. Där ingår alla våra fyra sädesslag och det kändes givet att testa att baka med. Och vilket resultat det blev! Så goda och saftiga limpor.

Till 2 limpor behöver du:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
25 g rumstempererat smör
1 msk olivolja
2 msk mörk sirap
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk flingsalt
Ca 14 dl lantbrödsmjöl (jag använder det från Kungsörnen)

Toppa med havrekärnor

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet i en kastrull till ca 37°C (hellre lite lägre så att inte jästen dör). Häll vattnet över jästen och rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2 – Tillsätt smör, olivolja, sirap, mortlade fänkålsfrön och salt.
3 – Tillsätt mjölet, lite i taget, och knåda ihop en blank och fin deg. Degen ska släppa från bunkens kanten när den är färdigknådad.
4 – Låt jäsa i bunken, under en kökshandduk i 40 minuter.
5 – Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda degen ytterligare. Dela den i 2 delar och forma till limpor.
6 – Låt jäsa på bakbordet, under en kökshandduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
7 – Pensla limporna med vatten och toppa med havrekärnor (jag valde att toppa en med havrekärnor och endast skåra den andra).
8 – Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Ställ om till varmluft de sista 10 minuterna för att få en fin färg på brödet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *