Smulig blåbärskaka

Blåbär är ju bara så himla gott. Vi plockade mycket blåbär i skogen i somras. Barnen åt mer än vad plockade och alla var nöjda. Det finns så mycket gott man kan göra med blåbär. Testa mina blåbärsbullar med vit choklad, blanda i en smoothie, ät de som de är eller baka denna underbara blåbärskaka.

Till ca 20 bitar behöver du:

Kakan:
175 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl blåbär (färska eller frysta)

Topping:
75 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C. Klä en form (ca 20×25 cm) med bakplåtspapper.
2 – Kakan: Smält smöret och ställ sedan åt sidan. Vispa ihop ägg och strösocker till ett vitt fluff.
3 – Rör ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i fluffet. Tillsätt sist smöret. Blanda ihop till en klumpfri smet och häll i formen. Strö över blåbären.
4 – Topping: Nyp ihop alla ingredienserna till toppingen och strö sedan över kakan.
5 – Grädda sedan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Känn med sticka så att den är torr innan du tar ut den.
6 – Låt svalna och skär sedan i ca 20 bitar.

 

Med inspiration från Fridas bakblogg (@bakamedfrida).


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *