Hallon- och lakritsbakelse till Halloween

När jag skapar mina olika temabakverk inför Halloween så utgår jag ifrån vilken dekor jag vill ha och väljer sedan smaker på bottnar och fyllning utifrån det. Här har jag valt att använda små Hallonlakritsskallar och då plocka upp smakerna av hallon och lakrits i bakelsen. Bottnarna består av mandelmaräng och lakrits. Fyllningarna består av grädde och färska hallon. Ja, ni hör ju vilken ljuvlig kombination detta är!

Till 10 st bakelser behöver du:

Botten:
2 äggvitor
1 dl strösocker
1,5 tsk lakritspulver
100 g sötmandel

Fyllning:
2 dl vispgrädde
50 g philadelphia
1 tsk vaniljsocker
Ca 10 st färska hallon

Dekor:
Halloweendekor: Den lilla varianten på Hallonlakritsskallar
Vanlig dekor: Färska hallon och saltlakritsströssel

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C.
2 – Botten: Vispa upp äggvitor med elvisp till ett marängfluff. Tillsätt sedan strösocker under fortsatt vispning. Mot slutet av vispningen tillsätter du lakritspulver. Mixa sötmandel i hushållsmixer till ett fint smul (du behöver inte skala mandlarna först). Rör sedan försiktigt ner mandelsmulet i marängsmeten. 
3 –
Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut 20 st rundlar, ca 4-5 cm ∅. Platta till topparna genom att slå plåten bestämt i bordet (alternativt tryck lite lätt med baksidan av en sked).
4 – Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt dem sedan svalna helt.
5 – Fyllning: Vispa först upp grädden. Tillsätt sedan philadelphia och vaniljsocker och vispa igen. Hacka eller dra isär hallonen i mindre bitar, lägg ner i gräddblandningen och vispa samma allt till spritsbar konsistens.
6 – Montering: Lägg ut 10 st bottnarna på ett fat. Häll fyllningen i en spritspåse med stjärntyll (har du ingen stjärntyll så går det bra med annan valfri tyll, eller endast med en spritspåse som du klipper litet hål i längst ner).
7 – Spritsa fyllning på alla bottnarna. Lägg på ett nytt lager bottnar och spritsa ännu en gång.
8 – Dekorera bakelserna med små Hallonlakritsskallar (till Halloween) eller med mer färska hallon och saltlakritsströssel.

Bottnarna och fyllningen kan förberedas var för sig, men själva monteringen bör göras strax före servering. Annars blir bottnarna snabbt mjuka av grädden.