Semmelsnurror (Semlor)

Kan man äta semlor redan i oktober? Självklart kan man det! Jag blev så himla sugen på semlor så jag bakade ett gäng och överraskade mina föräldrar på semmelfika. Mycket uppskattat!
På detta recept blir det ca 30 st bullar. Det är ett grundrecept på semmelbullar/snurror där man kan variera fyllningen. Här har jag gjort en klassisk fyllning med vispgrädde, mandelmassa och kardemumma. Jag gjorde endast fyllning till 7 st semlor (går givetvis att dubblera eller trippla om ni vill göra alla 30 semlor på en gång). Till dekoration tog jag stora härliga blåbär. Det kan man skippa helt eller välja något annat.
Resten av bullarna la jag i frysen, och kommer använda till andra fyllningar så småningom.

Till 30 st semmelsnurror behöver du:

Deg:
50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 tsk salt
150 g rumsvarmt smör (tips: hyvla smöret för att få det rumsvarmt på ett kick)
15-16 dl vetemjöl special

Pensling:
1 uppvispat ägg

Fyllning (till 7 st):
2,5 dl vispgrädde
150 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk kardemumma

Florsocker

Gör så här:
1 – Bullarna: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till ljummet/fingervarmt, ca 37°C (hellre lite lägre temperatur än för hög, så att inte jästen dör). Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Rör sedan i resterande ingredienserna till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad. Låt vila ca 10 min i bunken.
2 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Om du vill göra helt vanliga släta bullar så delar du degen i 30 delar och rullar varje del till en bulle. Om du hellre vill gå på mitt spår och göra snurror så får du först kavla ut degen till en stor rektangel. Därefter skär du i 2-3 cm breda remsor, tvinnar och snurrar ihop till en snurra.
3 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i ca 1,5 timme. 
4 – Sätt ugnen på 225°C.
5 – Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.
6 – Ta ut och låt svalna. Frys sedan in de bullar som du inte tänker göra semlor av samma dag.

7 – Fyllning: Riv mandelmassan. Vispa sedan ihop alla ingredienserna med en elvisp till en fast kräm.
8 – Montering: Skär av den översta delen på bullarna, för att sedan använda det som ett lock. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa på de undre delarna av bullarna. Lägg på locket och tryck till lite försiktigt. Pudra över florsocker och dekorera eventuellt med något bär eller hackade nötter.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *