Nattjästa frukostfrallor

Det kan inte bli för många recept på nattjäst bröd. Eller hur? 🙂 Det går ju att variera med olika mjölsorter, degvätska, olja/smör och topping. Dessa tog ca 15 minuter att blanda ihop på fredagskvällen. Och idag, lördag, när jag gick upp tidigt med barnen, så var det bara att dela degen till frallor och grädda i ugnen. Väldigt mysigt och gott!

Till 16 st frukostfrallor behöver du:
10 g jäst
4 dl kallt vatten
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja)
2 msk mörk sirap
1 tsk flingsalt
7 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Pensling:
1 uppvispat ägg
Ev vallmofrö eller andra fröer

Gör så här:
1 –
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2 – Tillsätt solrosolja, sirap, flingsalt och sist mjölet. Knåda ihop en fin deg.
(Ta inte mer mjöl än vad som står i receptet. Degen ska vara lite kladdig).
3 – Låt degen ligga kvar i bunken, täck över bunken med en kökshandduk och låt jäsa över natten, ca 10 timmar.
4 – På morgonen sätter du ugnen på 225°C.
5 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Platta till den något med handen. Dela sedan degen (gärna med en degskrapa) i 16 delar. Forma dem lite lätt till frallor. (Undvik att knåda degen för att behålla kvar så mycket luft som möjligt sedan jäsningen. Då blir frallorna sådär härligt segmjuka i konsistensen).
6 – Pensla med uppvispat ägg. Hälften av frallorna toppade jag sedan med vallmofrön och den andra hälften pudrade jag med lite vetemjöl.
7 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 11-13 min.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *