Farfars sommartårta

Nu när vi är inne i november så känns det bra att kunna tänka tillbaka på den varma sommaren och på en av alla de tårtor som jag bakade då. Denna somriga bärtårta bakade jag till barnens farfar när han fyllde år i somras. Den blev mycket uppskattad och den skapades speciellt till honom. Luftiga sockerkaksbottnar och massa bär och grädde. Ljuvlig kombination. Och till underbara farfar som vi tycker så mycket om!

Du behöver:

Botten:
5 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
5 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
2 dl jordgubbssylt
2-3 bananer
150 g jordgubbar

Dekor:
Vispgrädde + vaniljsocker (det som blir över från fyllningen)
Jordgubbar
Blåbär
Röda vinbär

Gör så här:
1 –
Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform (ca 22 cm Ø) med bakplåtspapper. Smörj sedan bakplåtspappret med smör och bröa med skorpmjöl.
2 – Botten: Vispa ihop ägg och strösocker med elvisp. Vispa i minst 5 minuter till ett vitt fluff. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i smeten och rör om försiktigt så att den förblir fluffig.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så att den är torr i mitten. Låt sedan svalna helt.
3 – Fyllning: Vispa grädde och vaniljsocker med elvisp till ett fast fluff. Skär bananer och jordgubbar i skivor.
4 – Montering: Dela tårtbotten i 3 anslag. Lägg den tjockaste delen längst ner. Bre på jordgubbssylt, vispgrädde och skivade jordgubbar. Lägg på nästa botten och bre på jordgubbssylt, vispgrädde och skivade bananer. Spackla sedan tårtan, både uppepå och helt runtom, med resten av grädden. Börja från mitten på toppen och spackla utåt och neråt på sidorna. Toppa tårtan med jordgubbar, blåbär och röda vinbär.