Marsipantårta med kolagrädde, mintchokladkräm och marinerade päron

Jag hade gärna bakat många fler tårtor! Det är himla kul att kombinera olika fyllningar och välja dekor m m. Kruxet med en tårta är bara att det blir mycket att äta upp för bara vår familj, speciellt när vi inte vill bombardera barnen med fika. Om vi har gäster så blir det alldeles lagom med en tårta. Men nu för tiden, med den pandemi som pågår, så har vi knappt några gäster. Jag tycker vi gör så här istället (så att jag ändå kan få baka mina tårtor) – du som bor i närheten av mig – hör av er om ni blir sugna på tårta så bakar jag till er!

Denna marsipantårta bakade jag till min pappa på Fars dag. Den är fylld med smaker av kola, mint och päron med ett täcke av marsipan. Den bästa tårtan jag gjort hittills!
(OBS! Läs igenom hela receptet först eftersom vissa moment behöver göras i förväg)

Du behöver:

Botten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver

Fyllning 1 – Kolagrädde + päron:
2,5 dl vispgrädde
100 g Rollo kola
Marinerade päron (2 päron, 3 msk socker, 1 msk citronsaft)

Fyllning 2 – Mintchokladkräm:
100 g mintchoklad (Jag använder Marabou’s)
1 dl florsocker
75 g philadelphia

Topping:
50 g Mariannegodis
4 dl vispgrädde

Dekor:
Vit marsipan (köp antingen ett färdigt marsipanlock eller kavla själv ut en rundel från en bit marsipan, ca 500 g)
Grön sockerpasta

Gör så här:
1 –
Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform (ca 22 cm Ø) med bakplåtspapper. Smörj sedan bakplåtspappret med smör och bröa med skorpmjöl.
2 – Botten: Vispa ihop ägg och strösocker med elvisp. Vispa i minst 5 minuter till ett vitt fluff. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i smeten och rör om försiktigt så att den förblir fluffig.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så att den är torr i mitten. Låt sedan svalna helt.
3 – Fyllning 1 – Kolagrädde + päron: Denna fyllning kan du med fördel börja förbereda dagen innan. Värm upp grädden i en kastrull, ej koka, och tillsätt Rollo kola (klipp ner i mindre bitar så smälter den fortare). Rör runt hela tiden tills kolorna har smält. Ta sedan från plattan, låt svalna och låt sedan stå i kylskåp över natten. När det är dags för montering av tårtan så vispar du upp kolagrädden med elvisp till ett fluff.
Även päronen kan du förbereda dagen innan. Skala 2 päron, lägg i burk med tätslutande lock. Tillsätt socker och citron och låt stå i kylen över natten.
4 – Fyllning 2 – Mintchokladkräm: Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på låg effekt. Låt svalna något. Vispa ihop med florsocker och philadelphia. Låt stå i kylen ca 30 minuter så att krämen “sätter sig”.
5 – Topping: Vispa upp grädden och krossa Mariannegodis med hjälp av en mortel.

6 – Montering: Dela botten i 3 anslag. Lägg den tjockaste i botten och spritsa eller bre på kolagrädden. Häll bort vätskan som har bildats av päronen, torka dem lätt med hushållspapper och placera dem sedan på kolagrädden. Lägg på nästa botten. Bre på mintchokladkrämen. Om den upplevs för tjock och trög att bre ut så kan du tillsätta lite grädde. Lägg sedan på den sista bottnen. Spackla runt hel tårtan med uppvispad grädde. Börja uppepå och spackla sedan nedåt. Spara lite grädde. Toppa tårtan med krossat Mariannegodis och täck sedan detta med den sista grädden. Forma grädden som en kupol för att få en fin form under marsipanlocket.
Kavla ut marsipanen tunt (eller ta fram det färdiga locket). Täck tårtan med locket. (Rulla det över en brödkavel för att sedan lättare kunna applicera det på tårtan). Dekorera sedan med gröna blommor av sockerpasta. Jag ville fånga upp den gröna färgen från päronen i form av blommor (för att få till blommorna så använde jag mig av en gammal form till PlayDoh-lera). Här kan du givetvis dekorera som du själv vill.