Snabb lakritscheesecake

Kanske dags att få in lite fler recept på desserter här på bloggen. Vad tror ni om det? Det är dock sällan vi hinner med dessert hemma. Efter kvällsmaten är det alltid full rulle med disk, plocka, städa, pyjamas på barnen, läsa saga, tandborstning, välling, nattning och slutligen stupa i soffan. Därefter har jag ingen som helst tanke på att ställa mig i köket och göra dessert. Ja, alla småbarnsföräldrar känner nog igen sig 😉
Dessert är ju däremot väldigt gott och man kan lika gärna äta en dessert efter lunch eller till eftermiddagsfikan. Snabba och enkla desserter är oftast det bästa tycker jag. Här kommer recept på en sagolikt god lakritscheesecake.

Till 6 portioner behöver du:

6 st digestivekex
Saltlakritsströssel

Lakritsfluff
150 g philadelphia
4 msk florsocker
0,5-1 tsk lakritspulver (smaka av)
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Jordgubbssås
150 g jordgubbar (färska eller frysta, tinade och avrunna)
1 msk florsocker

Gör så här:
1 – Lakritsfluff: Vispa ihop philadelphia, florsocker, lakritspulver och vaniljsocker med elvisp. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa till tjock konsistens. Fyll i spritspåse (eller låt vara kvar i bunken om du inte vill spritsa fluffet) och förvara i kylen medan du gör resterande moment.
2 – Jordgubbssås: Mosa jordgubbarna med en gaffel och blanda dem sedan med florsocker. Tillsätt mer florsocker om den blir för lös.
3 – Montering: Ta fram 6 st glas. Lägg ett krossad digestivekex i botten på varje glas. Spritsa på lakritsfluff (fördelen med att spritsa är att du inte får något kladd på insidan av glaset och resultatet blir snyggare). Häll över jordgubbssås och toppa slutligen med saltlakritsströssel.

 

Inspiration och delar av receptet har jag lånat från Catarina König (@matfashionistan)