Pepparkakscookies

Det är en mysig tid nu när det börjar dofta jul i hela vårt hus. Här bakas det med nejlika, ingefära, kardemumma, kanel, saffran och choklad. Alla härliga juldofter. Tanken var att jag skulle baka pepparkakor igår som vi sen skulle ha med oss till eftermiddagens utflykt till havet. Men, som vanligt springer tiden iväg och jag kände att ett pepparkaksbak skulle ta för lång tid. Då kom jag på en lysande idé! – en variant på chocolate chip cookies med pepparkakssmak. Barnen älskade dessa! Kan verkligen rekommenderas som en variant på vanliga pepparkakor (om man inte vill grädda lika många plåtar ;-)) .

Till ca 40 st kakor behöver du:
200 g rumstempererat smör
2 dl brun farin strö
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 tsk kanel*
1 tsk kardemumma*
0,5 tsk malen nejlika*
0,5 tsk malen och torkad ingefära*
2,5 dl Never Stop

*(Tips! Om du inte har alla dessa kryddor hemma och inte kommer att använda dem mer än till något enstaka julbak så finns det en färdig blandning från Santa Maria som heter Pepparkakskryddor, där alla dessa ingår)

Gör så här:
1 – Vispa ihop smör, brun farin, strösocker och sirap med elvisp.
2 – Tillsätt ägg, vetemjöl, bikarbonat och salt. Blanda sedan i kryddorna (kanel, kardemumma, nejlika och ingefära) och Never Stop.
3 – Arbeta ihop en deg med handen. Plasta sedan in och låt ligga i kylskåp ca 45 minuter.
4 –
Sätt ugnen på 175°C.
5 – Dela degen i 35-40 lika stora bitar. Forma dem likt en boll, lägg på bakplåtsklädda plåtar och platta till något med handen. Toppa med mer Never Stop om du vill. Lägg bollarna en bit ifrån varandra eftersom de sedan kommer att flyta ut vid gräddningen.
6 – Grädda mitt i ugnen i ca 11-13 minuter.
7 – Låt kakorna svalna helt.


2 kommentarer på “Pepparkakscookies”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *