Kolabakelse med karamelliserade popcorn

Vi börjar denna vecka med en smaskig kolabakelse med karamelliserade popcorn. Denna bakade jag för ett tag sedan, men kom på att jag inte har lagt ut receptet på den på bloggen än. Så är det med det mesta jag lägger ut här – det bakades för ett tag sedan. Visserligen bakar jag nästan varje dag, men det är inte allt som blir bra. Man lär sig mycket genom att testa, göra fel, testa igen och prova sig fram.
I detta recept utgick jag ifrån de karamelliserade popcornen och tänkte sedan ut vad som kunde passa ihop med dem. Alltså, gyllenbruna popcorn är så fina! På bilderna kan ni se att jag använder 3 bottnar/bakelse. Detta blev dock lite för mäktigt, tyckte vi som smakade, så i receptet nedan har jag ändrat till 2 bottnar/bakelse. Skriv gärna en kommentar till mig om du bakar dessa.

Till 6 st bakelser behöver du:

Botten:
100 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
1,5 msk dulce de leche (karamelliserad mjölk på burk)

Fyllning:
2,5 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 msk dulce de leche
Hackade hasselnötter (dessa går att utesluta om det finns allergier mot nötter)

Dekor:
Karamelliserade popcorn (jag använder Werther’s Original)

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 150°C.
2 – Klä en ugnsform (ca 25×35 cm) med bakplåtspapper.
3 – Botten: Vispa smör och strösocker med elvisp. Tillsätt äggen och fortsätt vispa. Blanda i resterande ingredienser och vispa samman allt till en klumpfri smet.
4 –
Bre ut i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Känn med sticka så att den är torr i mitten. Ta ut bottnen och låt den svalna helt.
5 – Fyllning: Vispa upp grädden. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa. Rör sedan försiktigt ner dulce de leche, så att gräddblandningen förblir fast i konsistensen.
7 – Montering: Stansa ut 12 st rundlar från bottnen (2 rundlar/bakelse). Lägg upp 6 st rundlar på en tallrik eller uppläggningsfat. Spritsa eller bre på fyllning samt strö över hackade hasselnötter. Lägg sedan på de resterande 6 rundlarna och spritsa på resten av fyllningen. Spritsa i mönster eller bre på med en smörkniv eller palett.
8 – Toppa varje bakelse med karamelliserade popcorn och eventuellt mer hackade hasselnötter.

Dessa håller sig bra i kylen i 2-3 dagar.


1 kommentar på “Kolabakelse med karamelliserade popcorn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *