Nattjästa russinfrallor

Jag älskar verkligen russin i bröd. Både när det gäller filmjölksbröd, vörtbröd, limpa eller frallor. Det blir så saftigt av russin och det passar perfekt med lite smör och ost. Dessa russinfrallor är bakade på kärnvetemjöl med fullkorn, för att göra dem lite mer fiberberikade. Har du inte det hemma eller inte vill använda det så går det precis lika bra med vanligt vetemjöl. Baka dessa redan ikväll så har du till frukost imorgon. 

Till 14 st russinfrallor behöver du:
20 g jäst
2 dl kallt vatten
2 dl kall mjölk
0,5 dl solrosolja
0,5 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 tsk mald nejlika
1,5 dl russin
10 dl kärnvetemjöl med fullkorn

Pensling:
Ca 0,5 dl kokt kaffe

Tips: När du använder mer än 5 dl mjöl, gäller alla sorter, bör du mäta upp i en måttkanna. Häll försiktigt från mjölpaketet och skaka inte om kannan när du hällt klart. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpaketet, då trycker du ihop det och mängden kan sedan påverkas. 

Gör så här:
1 –
Smula sönder jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och mjölken och rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2 – Tillsätt solrosolja, sirap, salt, nejlika och russin. Blanda ihop med en träslev. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget.
3 – Knåda ihop degen och ställ in bunken i kylskåp, täckt med kökshandduk, över natten (ca 8-10 timmar).
4 – På morgonen sätter du ugnen på 225°C.
5 – Stjälp ut degen på lätt mjölat bakbord. Knåda inte, bara vik över den ett par gånger. Platta till den försiktigt med handen och dela den sedan i 14 delar.
6 – Pensla med kaffe.
7 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda mitt i ugnen ca 12-13 min.


3 kommentarer på “Nattjästa russinfrallor”

  1. Mums. Enkelt är det bästa ibland. Du efterfrågade förut att vi skulle ge tips på vad vi vill att du ska baka. Tekakor på rågsikt. Funkar det? Har för mig att min mamma bakade det när jag var liten. Kanske du vill testa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *