Rimbobullar (wienerbrödsbullar)

Har du hört talas om Rimbobullar? Det hade knappt jag innan jag började baka. Dessa spröda bullar, som påminner om wienerbröd, har sitt ursprung från 1956, i uppländska staden Rimbo. En klassiker som absolut bör testas. De bakas på kall degvätska (vilket jag ibland även använder på “vanliga” bullar) och jäser endast en gång. De har en härlig vaniljfyllning och toppas med en söt glasyr. Mums!

Till ca 20 st behöver du:

Deg:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk strösocker
1 tsk kardemumma
200 g rumstempererat smör (tips: hyvla smöret för att få det rumsvarmt på ett kick)
6-8 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g rumstempererat smör
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula

Pensling:
1 uppvispat ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
Lite vatten efter önskad konsistens (börja med 1 msk)

Gör så här:
1 – Fyllning: Börja med att blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Du kan med fördel vispa allt med elvisp. Låt sedan stå ute i rumstemperatur medan du gör degen.
2 –
Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Rör sedan i resterande ingredienser till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen (för hand eller i maskin) tills den känns elastisk och släpper från bunkens kanter.
3 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor kvadrat, ca 40×40 cm. Skär ut ca 20 mindre kvadrater, ca 8×8 cm. Lägg lite fyllning i mitten på varje kvadrat och vik in alla fyra hörn mot mitten. Tryck till lite så att de håller sig där.
4 – Lägg i bullformar och sedan på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 2 timmar.
5 – Sätt ugnen på 250°C.
6 – Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min, tills de är gyllenbruna. Låt sedan bullarna svalna helt.

7 – Glasyr: Blanda ihop glasyren. Toppa bullarna med glasyr genom att ringla över dem med en sked eller gaffel.

Glasera endast de bullar som ska ätas nybakade. Bullarna går jättebra att frysa, men då utan glasyr. Glasyren blir vattnig och “försvinner” ifrån bullarna i frysen. Blanda hellre ny glasyr när du ska servera bullarna nästa gång.