Björnbärskladdkaka

Om ni saknar fler recept som hör julen till så är det på gång. Här provbakas och skapas nya recept hela tiden, men jag håller lite på det ett tag till. Den som väntar på något gott… ni vet. 
Istället bjuder jag på en underbart god björnbärskladdkaka. Det går alldeles utmärkt att använda frysta björnbär i denna. Som alltid med kladdkakor, så blir de extra goda om de får stå i kylen över natten och liksom ”gotta” till sig.

Du behöver:

Kladdkaka:
100 g smör
100 g vit choklad
100 g (ca 2 dl) björnbär (jag använde frysta)
1 msk potatismjöl
2 dl strösocker
2 ägg
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
2 tsk finhackad mynta (här använde jag också fryst)

Vaniljkräm:
1 äggula
2 msk vanliljsocker
50 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
50 g philadelphia

Gör så här:
1 – Sätt ugnen på 175°C.
2 – Kladdkaka: Klä en springform med bakplåtspapper.
3 – Börja med att låta björnbären tina (om du använder frysta). Låt sedan överflödig vätska rinna av och blanda runt björnbären med potatismjöl. (Om du istället använder färska björnbär så ska du ändå tillsätta potatismjöl).
4 – Smält smöret till kladdkakan i en kastrull. Hacka ner chokladen i bitar och låt den sedan smälta med i smöret.
5 – Blanda i strösocker, ägg och salt. Sikta ner vetemjölet och tillsätt mynta.
6 – Häll smeten i springformen och grädda mitt i ugnen ca 18-20 min. Kakan ska vara kladdig i mitten och fast runtom. Låt sedan svalna helt och ställ in i kylskåp (låt kakan stå i kylskåp i några timmar, gärna i ett dygn, om du har möjlighet).
7 – Vaniljkräm: Vispa ihop alla ingredienserna till vaniljkrämen med elvisp. Dekorera sedan den kalla kakan med krämen.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *