Italienskt lantbröd

Nu blir det brödbak igen. Ett saftigt, ljust och smakrikt italienskt lantbröd. Detta recept ger 2 limpor. Frys in det ni inte äter samma dag så håller det sig färskt i frysen.

Till 2 limpor behöver du:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk flingsalt
4 dl durumvete
7 dl dinkelmjöl

Gör så här:
1 – Smula sönder jästen i en bunke. Ljumma vattnet i en kastrull till fingervarmt, ca 37°C. Häll vattnet över jästen och rör runt med en träslev så att jästen löses upp.
2 – Tillsätt olivolja, crème fraiche, flingsalt och mjöl och knåda ihop en deg. Degen ska vara elastisk och släppa fint från bunkens kanter när den är klar.
3 – Låt jäsa i bunken, under en kökshandduk i ca 1,5 timme.
4 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen väl. Dela den i 2 delar och forma till bröd/limpor.
5 – Låt jäsa på bakbordet, under en kökshandduk i 30 minuter.
6 – Sätt ugnen på 225°C.
7 – Skåra bröden och pensla med vatten. Strö över lite mjöl och sätt sedan in i mitten av ugnen. Spraya/skvätt lite vatten längst ner i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Detta gör att brödet får en knaprig yta.
8 – Grädda i ca 25-30 minuter.


2 svar på “Italienskt lantbröd”

Kommentarer är stängda.