Saffransbullar med vanilj- och mandelfyllning

Andra advent och tiden rusar iväg. December är en himla mysig månad. Speciellt när man ser hur det tindrar i barnens ögon över allt mys, pyssel och paket som väntar. Vår 4-åring får ett litet paket varje dag i sin kalender. Det är stort för honom och han tittar på den det första han gör varje morgon. Det är nog egentligen lite dumt att redan nu vänja honom vid att få adventskalender fram till julafton, men jag kan inte förneka att det värmer extra i hjärtat när han blir så glad och förväntansfull.

Denna andra advent så passar det jättebra att baka lite saffransbullar! Jag har tidigare lagt ut ett recept på mer traditionella lussekatter, och här kommer ett med mumsig fyllning i. Saffran ihop med vanilj och sötmandel, ja det kan ju bara inte bli fel. Jag låter alltid mina sötebröd endast jäsa en gång och det är faktiskt inte alls krångligt att baka bullar.

Till ca 25 st saffransbullar behöver du:

Deg:
50 g jäst (den röda, för söta degar)
5 dl kall mjölk
1 g saffran
1 dl strösocker
1 dl vit sirap
1 nypa salt
200 g rumstempererat smör
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
1,5 dl marsanpulver
0,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
65 g sötmandel (mixade till ett fint smul)

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1 – Fyllning: Börja med att mixa sötmandel till ett fint smul med hjälp av en hushållsmixer. Vispa sedan ihop alla ingredienserna till fyllningen med elvisp. Den blir smulig först, men den kommer att gå ihop om du bara fortsätter att vispa. Låt sedan stå framme i rumstemperatur.
2 – Deg:
Smula ner jästen i en bunke. Häll mjölken över jästen så att jästen löses upp. Mortla saffran ihop med ca 1 tsk av strösockret. Tillsätt resten av strösockret och alla övriga ingredienserna till degen, sist mjölet – lite i taget. Knåda och arbeta ihop degen i ca 10 minuter för hand. Den ska vara elastisk och fin och släppa från bunkens kanter när den är färdigknådad. Låt vila 5-10 min i bunken.
3 – Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut två stora rektanglar. Bre på fyllningen, jämnt fördelat, över de två delarna. Vik dem sedan på mitten, på långsidan, och kavla lite försiktigt för att justera ojämnheter och platta till degen något. Skär sedan i 2 cm breda remsor. Du kan välja hur du vill forma bullarna. Antingen tvinnar du remsorna och snurrar ihop dem till nystan eller så rullar du remsorna till mitten, vänder på dem och rullar in andra änden mot mitten till de möts (det är så jag har gjort, se bilderna).
4 – Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under handduk i ca 2 timmar. 
5 – Sätt ugnen på 225°C.
6 – Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min tills de är gyllenbruna.


2 svar på “Saffransbullar med vanilj- och mandelfyllning”

Kommentarer är stängda.